Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severozápadní obchvat Zákup již zná svého zhotovitele

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 11. 2019 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na jaře příštího roku zahájí Liberecký kraj práce na výstavbě obchvatu města Zákupy. Celkové náklady na rekonstrukci činí 46,5 milionu korun. Přispějí na ni evropské fondy a město Zákupy. Zhotovitelem stavby bude společnost PORR. Řidiči se dočkají nové přeložky nejpozději na začátku roku 2021.

„Jsem rád, že se nám podařilo vybrat zhotovitele pro novostavbu více než kilometr dlouhé přeložky silnice. Chtěl bych poděkovat městu Zákupy za zajištění projekční přípravy a inženýrské činnosti. Obchvat uleví přetíženým silnicím v centru Zákup, kudy nyní řidiči projíždějí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Obchvatem vznikne celkem 1,145 kilometru dlouhé bezpečnější a rychlejší propojení silnic II/262 a II/268. Stavba je rozdělena na několik částí, kam patří silnice hlavní trasy (obchvatová komunikace) s místní obslužnou silnicí, odvodnění a jednotlivé vynucené přeložky inženýrských sítí. Vznikne 160 metrů dlouhá protihluková zeď, chodníky a veřejné osvětlení, které uhradí ve výši 1,2 milionu korun město Zákupy.

„Celá akce bude spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu. Výdaje na stavební práce činí více než 46,5 milionu korun, přičemž dotace může pokrýt výdaje v přibližné výši 90 procent,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. 

Stavební práce začnou na jaře příštího roku. Doba výstavby dle smlouvy činí 200 dní. Nového obchvatu se tak řidiči dočkají na začátku přespříštího roku.   

 „Díky prostředkům z Evropské unie můžeme tyto nákladné rekonstrukce krajských silnic uskutečnit. V současném programovacím období jsme již dokončili rekonstrukci silnice II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje, rekonstrukci silnice II/293 v Jilemnici, humanizaci silnice II/286 v Žižkově ulici v Jilemnici, výstavbu okružních křižovatek v Semilech a Stráži pod Ralskem. Dokončili jsme také první i druhou etapu rekonstrukce silnice II/270 v Jablonném v Podještědí,“ dodala radní Loučková Kotasová.

V současné době probíhá výběr zhotovitele další rekonstrukce spolufinancované z prostředků Evropské unie, a to na silnici II/262 Česká Lípa – Dobranov. „Rekonstrukci 5,3 kilometru dlouhého úseku bychom měli zahájit na jaře příštího roku. Stanovili jsme termín pro podání nabídek na 9. prosinec letošního roku,“ uzavřel Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky