Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Silničáři dokončují opravy krajských komunikací, letos se zaměřili na vodorovné dopravní značení

03. 09. 2015

Pracovníci společnosti Silnice LK a.s. finišují před zimou s opravami silnic II. a III. tříd na území Libereckého kraje. V letošním roce se zaměřili na zvýšení bezpečnosti na silnicích. Do obnovy vodorovného dopravního značení v rámci běžné údržby Liberecký kraj investuje více než 11 mil. Kč.

Opravy komunikací v rámci běžné údržby, tzn. lokální opravy výtluků a poruch asfaltového krytu, budou letos stát krajskou pokladnu 43 mil. Kč. „Mimo tuto částku samozřejmě také Liberecký kraj dokončuje opravy v rámci investiční výstavby a dotačních titulů v řádech stovek milionů korun,“ upřesňuje radní pro dopravu Vladimír Mastník a zároveň dodává, že prioritou je i zvýšení bezpečnosti na silnicích, zejména pak obnova vodorovného dopravního značení. Na to kraj vyčlení v letošním roce více než 11 mil. Kč, za které bude obnoveno jak liniového značení (středové a vodicí čáry), tak plošné značení (značení křižovatek a přechodů pro chodce). Nové vodorovné dopravní značení ocení řidiči již s příchodem podzimního počasí.

V letošním roce jsme se rozhodli pořídit vlastní technologii, stroj, na obnovu vodorovného dopravního značení a provádět tak obnovu vedle dodavatele i vlastními kapacitami. K tomu kroku jsme se rozhodli na základě dlouhodobého požadavku vedení kraje a Krajské správy silnic Libereckého kraje, který byl podpořen účelově vázanými prostředky na obnovu vodorovného značení,“ vysvětluje Petr Šén, předseda představenstva Silnice LK a.s. Jde o profesionální značkovací stroj Hofmann, využívající technologie vysokotlakého nástřiku barvy. Plynulost jízdy stroje zajišťuje hydrostatický pohon. Provozní rychlost stroje umožňuje provádět liniové značení o délce čar až 5 km s šířkou 12,5 nebo 25 cm za hodinu. Pro rychlou volbu typu čáry je stroj vybaven elektronickým systémem dělení čar podle předem zvolených kadencí. Obsluha stroje tak jednoduchou změnou na ovládacím panelu stroje plynule mění jednotlivé kadence čar. Reflexní perly, tzv. balotina, aplikované pod tlakem lépe ulpívají na nástřiku barvy a zvyšují tak viditelnost čáry. V letošním roce je plánována obnova vodorovného značení na téměř 135 km krajských silnic. Ideální stav by byl, kdyby se každý rok povedlo obnovit značení min. na 500 km krajské silniční sítě.

Společnost Silnic LK a.s. chce do budoucna pořídit i stroj s vyšším výkonem a komfortem obsluhy, což by se jednoznačně pozitivně projevilo na bezpečnosti krajských silnic.

 

 

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624

dfagad

Zadejte text