Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Silnice z Turnova na hranici kraje prošla rekonstrukcí, většinu zaplatila Evropská unie

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 10. 2020 11:12
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Významná dopravní tepna, která propojuje regiony, slouží motoristům ve zbrusu nové podobě. Silnice číslo II/610, která míří z Turnova do Svijan k hranicím Libereckého kraje se Středočeským, prošla důkladnou rekonstrukcí. Té se dočkala zároveň také silnice číslo III/2797 z Nádražní ulice v Turnově do Ohrazenic. Náklady činily více než 190 milionů korun, z většiny je pokryly evropské peníze.

„Jsem rád, že se na celkové rekonstrukci finančně podílely i okolní města a obce. Turnov, Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice zaplatily například úpravu chodníků, přechodů pro chodce, nástupišť autobusových zastávek či veřejného osvětlení. Za příkladnou spolupráci bych chtěl všem starostům ještě jednou poděkovat,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Rekonstrukce začala v první dubnový den roku 2019 a byla rozdělena do několika úseků od hranice krajů až po křižovatku silnic Nádražní a Přepeřská v Turnově. Přinesla sjednocení šířky silnice s tím, že do budoucna bude možné vybudovat cyklostezku. Pracovalo se na úseku dlouhém 5,8 kilometru, přičemž úprav se dočkaly čtyři mosty a pět propustků.

„Na křižovatce ulic Nádražní a Přepeřská je nyní silnice níže než předtím, díky čemuž mohou pod viaduktem projíždět i vyšší vozidla. „Právě podjezd a křižovatka v jeho blízkosti byly velmi komplikovaným a nejvíce problematickým místem celé stavby. Prolínalo se zde totiž na malém prostoru mnoho inženýrských sítí od více různých investorů,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. „Ve Svijanech pak křižovatku silnic II/610 a II/279 nahradil kruhový objezd.“

V rámci rekonstrukce silnice III/2797 v Turnově, Přepeřích a Ohrazenicích se pracovalo na zhruba 1,4 kilometru dlouhém úseku od křižovatky se silnicí II/610 v Turnově až do Ohrazenic. Vozovka dostala nové odvodnění a povrch včetně dopravního značení, nechybí nové chodníky, veřejné osvětlení a autobusové zastávky. Rekonstrukcí prošla taktéž křižovatka u Pyrámu.

Náklady na stavbu činí 190.848.861,19 korun včetně DPH. Liberecký kraj přispěje částkou 45.006.686,89 korun. Celá stavební akce byla realizována v rámci projektu Silnice II/610 Turnov – hranice Libereckého kraje, díky kterému můžeme získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu až do výše zhruba 146 milionů korun,“ upřesnil Michal Kříž, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

I další rekonstrukce již Liberecký kraj realizuje právě s pomocí evropských peněz. „V současné době dokončujeme další dvě akce, spolufinancované z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy a humanizaci silnice III. třídy v Oldřichově v Hájích. Obě by měly být hotové do konce listopadu letošního roku. V příštím roce budou dokončeny další dvě rekonstrukce částečně hrazené z evropské dotace, a to silnice z Mimoně na hranici kraje a z České Lípy do Dobranova,“ dodal Kříž.

IROP + Min. místní rozvoj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky