Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Silnice z Výpřeže směrem na Horní Hanychov se na zimu otevře, stavební práce budou pokračovat v dubnu příštího roku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 12. 2020 15:49
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

Od neděle 13. prosince 2020 mohou řidiči znovu projet úsekem vedoucím z Výpřeže na Horní Hanychov. Od července letošního roku tam stavební firma důkladně rekonstruuje povrch, který se naposledy opravoval v roce 2008. Práce budou pokračovat od 5. dubna příštího roku. Hotovo by mělo být v létě roku 2021. Celkové náklady na rekonstrukci činí 85.301.569,70 korun včetně DPH. Kraj využil i finanční prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Při současné rekonstrukci dochází k odstranění horní vrstvy asfaltu, ale také k úpravě celého podloží včetně zavedení vhodného odvodňovacího systému a výstavby nových opěrných zdí. Komunikaci doplní svodidla a nové dopravní značení.

„Letos se zatím stihlo postavit například všech pět plánovaných opěrných zdí, 15 propustků a položit asfalt v úseku tzv. televizní cesty směrem na Výpřež,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

V roce 2021 se dokončí konstrukce vozovky, odfrézuje se zbývající úsek a položí se zcela nová vrstva asfaltu. „Samozřejmě nebude chybět ani dopravní značení a veškeré další příslušenství,“ dodal Sviták.

Stavba bude po zimní pauze opět pokračovat 5. dubna 2021. Úplná uzavírka je plánovaná na 78 dní. Liberecký kraj na dobu uzavírky zavedl speciální kyvadlové autobusové linky v úseku Dolení Paseky – Hodky – Semerink. Cestující je ale využívali velmi sporadicky.

Kromě silnice III/2784 Světlá pod Ještědem – Horní Hanychov se na zimu zprůjezdnila také silnice přes Oldřichovské sedlo. Od 10. prosince letošního roku bude možné projet přes most v Nové Vsi nad Popelkou, od 18. prosince silnicí III/2624 v úseku Česká Lípa – Kozly a v předvečer Štědrého dne mohou poprvé řidiči jezdit po silnici II/262 Česká Lípa – Dobranov, která je stejně jako komunikace na Výpřež financovaná z IROPu.

AUTOR ÚVODNÍ FOTOGRAFIE: 

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky