Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sklářská lokálka zve na oslavy 130 let

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 13. 06. 2016 13:17
  • Doprava
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Již za nedlouho zažijí poklidná městečka Kamenický Šenov a Česká Kamenice velkou slavnost. Malebná sklářská lokálka, která si několikrát zahrála ve filmu, zažije jubileum 130 let od svého zprovoznění. Akce se uskuteční v sobotu 18. června, centrem oslav bude nádraží Kamenický Šenov. Na programu jsou připraveny jízdy mnoha historických vlaků, autobusů, ožije i cyklostezka. Chybět nebude bohatý hudební a kulturní program, občerstvení či ochutnávka piv z regionálních pivovarů.    

„V den oslav přijede z Prahy přes Ústí nad Labem a Děčín do České Kamenice rychlík vedený historickou dieselovou lokomotivou řady T 478 ´Zamračená´ s původními rychlíkovými vozy první a druhé třídy vagonky Bautzen z roku 1978,“ představuje první z nostalgických vlaků Mgr. Bohumil Augusta, jednatel KŽC s.r.o. a zároveň pořadatel oslav, který Šenovskou lokálku vlastní a provozuje. Z České Kamenice do Kamenického Šenova budou po celý den kyvadlově jezdit typické červené motoráčky z padesátých let – M 131, tzv. Hurvínek a M 262 Kredenc. 

Akci podporují jak Ústecký a Liberecký kraj, na jejichž hranici se lokálka nachází, tak města Česká Kamenice a Kamenický Šenov. „Liberecký kraj finančně podpořil oslavy významného výročí muzejní dráhy Kamenický Šenov – Česká Kamenice,“ říká Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. „Jsem rád, že stále existují zájmové spolky a nadšenci, kteří se snaží udržet při životě nostalgické jízdy vlaků i aktivity spojené s železnicí. Díky nim můžeme nahlédnout do historie kolejové dopravy, můžeme se zase na chvíli vrátit do časů červených motoráčků. Přeji všem cestujícím pěkný zážitek a šťastnou cestu,“ dodává hejtman Půta, který se oslav osobně zúčastní.

Uvítací ceremoniál oslav se zastupiteli města doprovodí známé hudební seskupení Josef Švejk & C. a k. ŠRAML. Pro návštěvníky oslav bude následovat bohatý doprovodný program – dobovou módní přehlídku a dětskou přehlídku uvede Modelingová a umělecká agentura Reas Agency, čtveřice profesionálních tanečnic zatančí kankán a charleston, své vystoupení předvedou i mažoretky z Nového Boru.

Návštěvníci si prohlédnou ukázky vojenských uniforem, chybět nebudou stánky s občerstvením a pro milovníky poctivého piva budou k dispozici čtyři regionální minipivovary. K jejich konzumaci zahraje flašinetář z Liberce. Programem oslav vás provede Petr Svoboda z Reas Agency.

Na své si přijdou i obdivovatelé historických autobusů. Z České Kamenice, resp. z Kamenického Šenova a z České Lípy vyjedou autobusy Karosa ŠD11 a Škoda 706 RTO na dvou linkách. Jedna linka pojede k národní přírodní památce Panská skála či ke sklářskému muzeu. Druhá linka bude pokračovat podél bývalé železniční trati z Kamenického Šenova přes Nový Oldřichov a Volfartice k hlavnímu nádraží v České Lípě, z níž je dnes oblíbená cyklostezka.

Veškerý program je zdarma, proto neváhejte a využijte možnost ukázat svým dětem, jak se jezdilo veřejnou dopravou v dobách, kdy v Kamenickém Šenově vzkvétal sklářský průmysl a lokálka funěla do kopců na rozhraní Lužických hor a Českého středohoří…

V rámci oslav bude představena a pokřtěna zcela nová publikace věnovaná 130 letům sklářské lokálky – někdejší místní dráhy z České Kamenice do České Lípy. Dnes je z posledního zachovaného úseku do Kamenického Šenova dráha regionální, na níž je vedena víkendová turistická doprava. Publikaci bude možné si na oslavách zakoupit.  Podrobný program oslav včetně jízdních řádů všech zvláštních vlaků a autobusů nalezne na www.kzc.cz.

Akce 130 let sklářské lokálky je součástí projektu „Kulturní léto Kamenický Šenov 2016, rok výročí“  podpořeného Evropskou Unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj z Programu spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014-2020 v rámci Fondu malých projektů Euroregionu Nisa.

Dále akci podpořili Ústecký kraj, Liberecký kraj a sponzoři z řad železničního průmyslu a železniční dopravy.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky