Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V libereckém FORU se akce S námi jen bezpečně zúčastnilo přes 300 dětí ze škol

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 04. 2015 13:58
  • Doprava

Sdílet článek

Zimní počasí je definitivně za námi, cyklisty lákají prosluněné dny k vyjížďkám, rodiny s dětmi vyrážejí na výlety. A na silnicích začíná houstnout provoz.

„A je to bohužel znát i na statistikách závažné dopravní nehodovosti,“ dodává Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje. Někdy stačí chvilka nepozornosti, někdy opomenutí použít cyklistickou přilbu či usadit potomka do autosedačky.

Široké veřejnosti byla proto určena dopravně preventivní akce s názvem S NÁMI JEN BEZPEČNĚ, kterou uspořádal Tým silniční bezpečnosti s řadou dalších partnerů. Konala se v pátek 17. dubna 2015 přímo v libereckém obchodním centru FORUM a přilehlých prostorách.

Každý si zde mohl osvěžit znalosti, jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu jako chodec, cyklista, nakolik ovlivňuje alkohol schopnost bezpečně řídit vozidla. Dále se pak mohli návštěvníci akce od zkušených odborníků dozvědět, jak vybrat správnou autosedačku či cyklistickou přilbu, jak se může chodec za tmy náležitě zviditelnit pro řidiče automobilů. Celé dopoledne bylo věnováno také školním skupinám. Na akci se sešlo přes 300 dětí z libereckých základních škol.

Pozvání k prezentaci přijaly i jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému - Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba a Hasičský záchranný sbor. Přítomní se tak také mohli dozvědět mnoho zajímavostí o činnosti záchranářů či policistů. Kromě toho instruktoři Českého červeného kříže vysvětlili a názorně předvedli, jak si počínat v případě, když je někdo v našem okolí ohrožen na životě.

Součástí programu byla i „bike trial show“ trojnásobného mistra světa Martina Šimůnka, který celou akci také moderoval.

K aktivitám směřujícím ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu se hlásí Liberecký kraj, který je v této oblasti dlouhodobě aktivní a ve spolupráci se svými partnery pořádá řadu vlastních akcí. „Jsem velmi rád, že se podobné akce pro veřejnost v našem kraji konají. V loňském roce jsme po delší době zaznamenali nárůst těch nejhorších následků dopravních nehod jak u nás v kraji, tak i v celé ČR. Proto si myslím, že je velmi důležité o tématu dopravní bezpečnosti hovořit více. Liberecký kraj letos významně přispívá na dopravní výchovu dětí, kterou považujeme za nutnou. Již v květnu uspořádáme tradiční kurzy pro motocyklisty. Problémové oblasti pak prezentujeme veřejnosti,“ říká Vladimír Mastník, člen rady Libereckého kraje pověřený řízením resortu dopravy.

Aktivity Libereckého kraje a jeho partnerů jsou uveřejněny na internetových stránkách www.bezpecnenasilnicich.cz

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky