Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V polovině prosince vyjede na Českolipsku krajský dopravce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 06. 2021 10:30
  • Doprava

Sdílet článek

Autobusy společnosti ČSAD Liberec budou od prosince tohoto roku zajišťovat veřejnou hromadnou autobusovou dopravu také na Českolipsku. Na svém včerejším jednání to odsouhlasili krajští radní. Smlouva na obsluhu západní části regionu tzv. vnitřním dopravcem bude uzavřena na 10 let s rozsahem dopravního výkonu 3.969.976 kilometrů za rok a cenou 41,16 korun za kilometr (cena nezahrnuje mýtné ani poplatky a infrastrukturu).

„Včera jsme na jednání rady schválili smlouvu o autobusové veřejné dopravě na Českolipsku. Od 12. prosince 2021 tam budou cestující jezdit moderními autobusy společnosti ČSAD Liberec,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy. „Doba trvání smlouvy je deset dopravních let, to je do prosince 2031. Na Českolipsku krajský vnitřní dopravce najezdí bezmála 4 miliony kilometrů s cenou dopravního výkonu 41,16 korun za kilometr,“ upřesnil statutární náměstek Sviták.

„Jsem rád, že koncem tohoto roku začne jezdit krajský dopravce i na západě našeho kraje. Budeme mít pod kontrolou výdaje na autobusovou veřejnou dopravu. Jen v loňském roce ji kraj financoval částkou téměř 400 milionů. Další investice navíc budou směřovat již do našeho majetku,“ řekl hejtman Martin Půta.

Ceny dopravního výkonu se v rámci kraje odlišují. Na Českolipsku činí 41,16, v oblasti Turnovska a Semilska 38,33, na Jablonecku 39,70 a na Liberecku 40,86 korun za kilometr. „V oblasti Českolipska jsou náklady vyšší, což je dáno strukturou a kvalitou vozového parku. Jeho úroveň se oproti současnému stavu, na který jsou lidé v tomto regionu zvyklí, radikálně promění k lepšímu. Krajský dopravce bude mít moderní nízkopodlažní vozy. Průměrné stáří vozového parku nesmí být podle smlouvy více než devět let a maximální stáří jednotlivých vozidel pak nesmí být vyšší šestnácti let,“ uvedl Jan Sviták. Samozřejmostí bude klimatizace i elektronické informační panely.

Na začátku roku 2018 založil Liberecký kraj společnost Autobusy LK. Na základě analýzy od společnosti NEXIA AP a.s. z listopadu 2020 rozhodlo Zastupitelstvo Libereckého kraje 24. listopadu 2020 o zajištění dopravní obslužnosti v oblasti Západ (Českolipsko) od 12. prosince 2021 prostřednictvím ČSAD Liberec, a. s. Členové Rady Libereckého kraje odsouhlasili uzavření Smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících ve veřejné linkové dopravě na zabezpečení stanoveného rozsahu dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro oblast Českolipsko č. OLP/2135/2021 uzavíranou se společností ČSAD Liberec. K prvnímu čtvrtletí tohoto roku činí hodnota společnosti ČSAD Liberec 250 milionů korun.

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky