Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V případě sněhové kalamity bude Albrechtický kopec uzavřen s předstihem

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 12. 2016 10:31
  • Doprava

Sdílet článek

První letošní ostré spuštění sklopných uzavíracích značek vyhodnotili v úterý 13. prosince na krajském úřadě zástupci kraje, policie, Ředitelství silnic a dálnic společně se zhotoviteli zimní údržby a starosty dotčených obcí. Sklopné dopravní značky zakazují vjezd nákladních vozidel na některé úseky silnic na území Libereckého kraje v případě předpovědi kalamitní situace. Ta poprvé nastala na přelomu listopadu a prosince.

Na území Libereckého kraje jsou tyto značky naistalovány na dvou místech. Na úseku silnice I. třídy č. 10 z Tanvaldu do Harrachova a nově od letošního zimního období na silnici I. třídy č. 13 mezi Mníškem a Frýdlantem. Značky jsou aktivní na základě vyhodnocení předpovědi počasí, po projednání se členy štábu zimní údržby, a když není možné Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, správcem těchto pozemních komunikací, zajistit sjízdnost.

„V případě předpovědi kalamitního počasí bude silnice I/13 přes Albrechtický kopec uzavřena s větším předstihem, tak jako se to osvědčilo u silnice I/10 v Harrachově,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky. „Při kalamitní situaci koncem listopadu se zhotovitel zimní údržby snažil zajistit sjízdnost silnice pro veškerou dopravu bez jejího uzavření. Bohužel během intenzivního sněžení tam ale uvízla nákladní auta a úsek byl neprůjezdný,“ vysvětluje Pieter.

Zástupci policie a vedení Frýdlantu a Desné na schůzce přislíbili, že v případě aktivace dopravního značení pro zákaz nákladní dopravy, zajistí hlídky, které budou dohlížet na to, aby řidiči nákladní dopravy nevjížděli do uzavřených úseků. „Tím bude zajištěna průjezdnost ostatním účastníkům silničního provozu včetně vozidel rychlé záchranné služby nebo veřejné dopravy,“ říká náměstek Pieter.

Už při předpovědi počasí, z které vyplývá možnost vzniku kalamitní situace, je informováno Národní dopravní informační centrum, dále Policie ČR, Hasičský záchranný sbor atd. Současně jsou o uzavření úseků informována média. „Rovněž je zveřejněna doporučená alternativní trasa, délka uzavírky a kontakty na dispečerská pracoviště. Nejdůležitější je ale dodržování dopravního omezení, řidiči osobních aut pak musí vždy počasí přizpůsobit styl jízdy,“ dodává Marek Pieter.

O vyšších nákladech v těchto situacích na zimní údržbu úseků silnic I. tříd č. 10 a 13 chce Liberecký kraj jednat s Ministerstvem dopravy ČR, které si zimní údržbu na těchto silnicích objednává a platí.  

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky