Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Varovné ruce na silnicích v kraji zabrání jízdě v protisměru

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 10. 2020 13:56
  • Doprava

Sdílet článek

Zabránit vjíždění řidičů do protisměru má nová, výrazná dopravní značka u sjezdu z dálnice D 10 nedaleko obce Příšovice. Objevuje se na ní motiv varovně vztyčené dlaně; s podobnými symboly se již lze setkat na silnicích v řadě evropských zemí, v České republice se poprvé objevila loni na jaře na dálnicích D1, D2 a D6.

„Po zkušenostech s opakovaným vjetím do protisměru jsme se po projednání s dopravními inženýry Policie ČR rozhodli, že na vybraných mimoúrovňových křižovatkách v kraji umístíme toto varovné značení,“ uvedl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Toto varování znají řidiči z dálnic v Rakousku, na Slovensku, v Chorvatsku anebo ve Slovinsku. Ve zdejším regionu se varovné ruce na výrazném, svítivě žlutém podkladu dále objeví na sjezdech ze silnic I. třídy v Hodkovicích, v ulici České mládeže v Liberci a v Machníně – tedy na místech, kde dochází k nejčastějším porušením předpisů.

V současné době také prochází přestavbou křižovatka Rádelský mlýn, z níž v minulosti rovněž řidiči vjížděli ve směru od Jablonce do protisměru. „Tato křižovatka vznikla na počátku sedmdesátých let a dnešním nárokům na bezpečný provoz již nevyhovovala. Po přestavbě bude odpovídat dopravním požadavkům současné doby,“ dodal Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. „Chtěl bych poděkovat Ředitelství silnic a dálnic ČR za preventivní opatření, která zvyšují bezpečnost silničního provozu,“ doplnil Jan Čáp.

Jízda v protisměru je jednou z nejnebezpečnějších dopravních situací, která může na pozemních komunikacích nastat. Policie ČR v České republice ročně zaznamená až na tři sta takových případů. V případě, že už taková situace nastane, je nutné zachovat klid. Auto je třeba odstavit ke krajnici, zapnout výstražná světla, obléct si reflexní vestu, odejít do bezpečí za svodidla a zavolat linku 158. „V žádném případě by se řidiči neměli pokoušet otáčet a situaci řešit sami. Policii je třeba volat i v případě, že auto v protisměru sami potkají,“ zdůraznil Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky