Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vážných zranění v důsledku dopravních nehod v Libereckém kraji meziročně ubylo  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 03. 2021 14:18
  • Doprava

Sdílet článek

Během prvních dvou měsíců šetřili policisté v Libereckém kraji 708 dopravních nehod, meziročně je to o 22 událostí méně. Následkem nehody zemřel jeden člověk, tři lidé utrpěli těžká zranění a 107 osob skončilo s poraněním lehčího charakteru. Dlouhodobě však vážné následky nehod v kraji klesají. Kraj se letos opět zaměří na preventivní aktivity.

„Meziročně došlo ke snížení počtu usmrcených osob, těžkých i lehkých zranění. Důležité je podívat se také na dlouhodobý vývoj, který je v našem kraji pozitivní. Systematicky se budeme dále věnovat všem oblastem zvyšující bezpečnost na silnicích v kraji.  Preventivními aktivitami letos míříme na mladé řidiče, motocyklisty a dopravní výchovu dětí,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy. Podle něj vloni v Libereckém kraji v důsledku vážných nehod zemřelo 13 lidí. To bylo sice druhé historicky nejnižší číslo, nicméně musíme směřovat k dopravě bez vážných následků.   

Detailnější pohled na statistiky ukazuje, že řidiči bourají hlavně kvůli nesprávnému způsobu jízdy a nepřiměřené rychlosti. Nejinak tomu bylo i při letošních nehodách v lednu a únoru. „Za první dva měsíce evidujeme přes 170 nehod zapříčiněných nepřiměřenou rychlostí. Tyto nehody si vyžádaly jednu usmrcenou osobu, další těžce zraněnou a 40 lehkých zranění,“ dodává Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Dohromady v Česku letos policisté řešili už 13 766 dopravních nehod, které si vyžádaly 53 lidských životů a 120 těžce zraněných osob.

Liberecký kraj společně s Policií ČR, Týmem silniční bezpečnosti a dalšími partnery dlouhodobě spolupracuje v oblasti prevence. Zaměřují se na nejvíce problematické oblasti, jakými jsou nehody způsobené mladými řidiči nebo nehody s účastí motocyklistů. „Velkým tématem je pro nás také dopravní výchova dětí. V rámci projektu Markétina dopravní výchova šíříme téma do škol i do rodin. V letošním roce vznikají také online pomůcky, které pomohou s výukou v současných podmínkách “ dodává Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

TZ: Tým silniční bezpečnosti

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky