Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vlakem k Máchovu jezeru můžete jet i letos. O prázdninách budou z Liberce znovu jezdit přímé spoje

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 29. 06. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

K Máchovu jezeru se turisté pohodlně dostanou spěšným výletním vlakem Liberec–Doksy i v letošním roce. Z Liberce do Starých Splavů, do Doks (a zpět) poprvé v nové sezóně vyjede vlak v sobotu 30. června 2018. Turistický vůz bude po železnici jezdit během léta o víkendech a státem uznaných svátcích až do neděle 2. září 2018.

 „Po úspěchu z předchozích let, kdy byl o přímé vlakové spojení z Liberce do Doks ze strany cestujících velký zájem, rozhodla rada kraje o objednání turistických vlaků i pro letošní letní sezónu," vysvětluje znovuzřízení spoje krajem Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Dopravce Die Länderbahn GmbH DLB bude na základě smlouvy, obdobně jako v loňském roce, provozovat dva spoje v úseku Liberec–Doksy v období od 30. června 2018 do 2. září 2018, a to pouze o víkendech a svátcích. Celkový rozsah výkonů bude činit asi 3.256 vlakokilometrů, to je 44 jízd. Čas odjezdu z Liberce je v 9:44 hod, s příjezdem do Doks v 11:09 hod. Zpět z Doks vyjede v 16:51 hod s příjezdem do Liberce v 18:22 hod. V loňském roce, kdy kraj spoj objednal již po druhé, využilo přímé spoje 2.137 cestujících.

Mezi hlavní turistické zajímavosti na trase Liberec–Doksy patří například Orloj v Kryštofově Údolí, Krkavčí skály v Křižanech, Pekelné skály v Brništi, Hrad Ralsko, Braniborská jeskyně ve Starých Splavech a v neposlední řadě pak zřícenina hradu Bezděz v Doksech.

„Kraj za výletní vlak zaplatí cca 300.000 Kč. Ve vlaku je umožněna přeprava kočárků i jízdních kol. Jízdenky si cestující koupí přímo ve vlaku a bez jakékoli přirážky. Na trase platí tarif IDOL,“ doplňuje náměstek Pieter.

Spěšný přímý vlak Liberec–Doksy bude stavět v zastávkách: Liberec, Liberec – Horní Růžodol, Kryštofovo Údolí, Křižany, Lvová, Jablonné v Podještědí, Brniště, Mimoň, Božíkov, Vlčí Důl – Dobranov, Jestřebí, Staré Splavy a Doksy. Vlak nebude stavět ve stanicích: Ostašov, Karlov pod Ještědem, Novina, Zdislava, Rynoltice, Velký Valtinov, Velký Grunov, Pertoltice pod Ralskem, Zákupy a Srní u České Lípy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky