Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vysoká rychlost je nebezpečný hazard

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 01. 2022 08:11
  • Doprava

Sdílet článek

Během uplynulého roku řešili policisté v Libereckém kraji 4 641 dopravních nehod, meziročně počet stoupl o 124.  Zemřelo při nich 15 lidí, dalších 47 utrpělo těžká zranění a 1 025 osob se zranilo lehce.  Loňské dopravní nehody mají o dvě oběti více než o rok dřív, naopak těžce zraněných podle policejních statistik výrazně ubylo.

 „Hlavní příčinou dopravních nehod je dlouhodobě nepřiměřená rychlost. Varovné jsou i nehody motorkářů, které zpravidla mívají vážné následky. Vloni na silnicích v kraji zemřeli 3 motorkáři a 8 jich záchranáři s těžkým poraněním odvezli do nemocnic,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy. „Vysoká rychlost je nebezpečný hazard. Případný střet motorky s vozidlem nebo pevnou překážkou často končí fatálně,“ pokračuje.

Základní fakta jsou téměř stejná. Ve statistikách se pravidelně objevuje, že nehody se zraněním nejčastěji způsobují nesprávná jízda a nepřiměřená rychlost. Ta v roce 2021 zabila 5 lidí a 16 osob utrpělo těžká zranění. Nesprávný způsob jízdy má pak za následek 5 mrtvých a 11 těžce zraněných.

„Nehodové statistiky v kraji dlouhodobě zaznamenávají pokles vážných následků nehod. Nejrazantnější je u těžce zraněných osob. Náš kraj patří v tomto ohledu k těm nejbezpečnějším v zemi,“ upřesňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Liberecký kraj je velmi aktivní v prevenci a osvětě zvýšení bezpečnosti na silnicích. Na vzdělávání dětí v oblasti silničního provozu cílí především projekt Markétina dopravní výchova. Projekt Učme se přežít zase pomáhá zlepšovat dovednosti motocyklistů a připravovat je na krizové situace. „Oba projekty potrvají i v letošním roce. Soustředíme se i na mladé řidiče a motorkáře. V této oblasti bychom rádi pokračovali s našimi partnery v podpoře výuky v autoškolách a nadstavbových kurzech,“ dodává Polák.

TZ: BESIP 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky