Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Základní školy z Kokonína a Lomnice budou reprezentovat kraj v celorepublikovém finále soutěže mladých cyklistů

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 06. 2016 15:33
  • Doprava
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Na dětském dopravním hřišti v České Lípě se ve dnech 2. a 3. června 2016 uskutečnilo krajské kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů. Tradiční soutěž uspořádal Liberecký kraj společně s městem Česká Lípa, Týmem silniční bezpečnosti, Městskou policií Liberec, Městskou policií Jablonec nad Nisou, Českým červeným křížem a Besipem.

Krajského kola se zúčastnilo celkem 64 dětí, a to ve dvou věkových kategoriích. Jednotlivá soutěžní družstva se skládala ze dvou dívek a dvou chlapců. V první kategorii soutěžili žáci 5. a 6. ročníků, ve druhé pak žáci 7. a 9. ročníků základních škol. „Za dva dny děti absolvovaly celkem pět soutěžních disciplín. Jednalo se o znalostní test z pravidel silničního provozu, práci s mapou, zdravovědu, dále pak o jízdu zručnosti na kole a řešení konkrétních dopravních situací,“ uvedl Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Družstva byla hodnocena na základě součtu trestných bodů, které získali jejich členové. Vítězná družstva budou reprezentovat Liberecký kraj v celorepublikovém finále, které se uskuteční ve dnech 14. - 16. června 2016 v Nymburce. V letošním roce bude v první kategorii Liberecký kraj reprezentovat družstvo základní školy Kokonín, ve druhé kategorii pak tradičně družstvo základní školy T. G. Masaryka z Lomnice nad Popelkou.

„Dopravní soutěž mladých cyklistů zcela určitě zvyšuje efektivitu celého systému dopravní výchovy dětí. Liberecký kraj se proto zapojuje do organizace jejího krajského kola od svého vzniku a nejen to. Náš kraj se tradičně zapojuje do všech aktivit, které zvyšují bezpečnost dětí na silnicích,“ říká Vladimír Mastník, člen rady kraje pověřený řízením rezortu dopravy.

Dopravní hřiště v České Lípě, které hostilo letošní krajské kolo, nežije pouze touto soutěží. V rámci dopravní výchovy, která cílí především na žáky 4. tříd základních škol, na něm každoročně projde výukou okolo 2.800 dětí. Další stovky dětí se pak se zásadami bezpečného chování v silničním provozu seznámí v rámci doprovodných programů.

„Dopravní výchova je důležitou součástí vzdělávání nastupující generace. Už jen letmý pohled do statistik dopravních nehod napoví, že se jedná o důležité téma. Bohužel však zdaleka ne všechny děti se dosud v silničním provozu chovají tak, jak by správně měly. I to je jednou z příčin jejich účasti na nehodách s vážnými následky. Bereme proto na sebe úkol vštípit jim zásady bezpečnosti věku odpovídající formou. Prevenci budeme v našem městě i nadále podporovat,“ uzavírá Romana Žatecká, starostka České Lípy.

Více informací:
Ing. Jan Polák,
Koordinátor bezpečnosti silničního provozu Liberecký kraj
e-mail: jan.polak@bezpecnenasinicich.cz
mobil: 776 844 388

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky