Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Železný Brod se promění ve Skleněné městečko, už po deváté

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 16. 09. 2015 16:58
  • Doprava
  • Školství

Sdílet článek

Po deváté oslaví v Železném Brodě umění a dovednosti sklářů velkolepými slavnostmi Skleněné městečko. Výstavy, workshopy, tradiční sklářský trh nebo bohatý kulturní program zaplní město o víkendu 19. – 20. září. Slavnostní zahájení Skleněného městečka je na programu v sobotu od 10:00 hodin na schodišti železnobrodské sklářské školy, zúčastní se ho i radní pro školství Alena Losová, která převzala nad slavnostmi záštitu. Připojí se k ní také radní Vladimír Mastník.

Slavnosti patří k jedné z největších oslav sklářského řemesla v regionu. Už v pátek 18. září mohou zamířit na Pecha Kucha Night, vol. 14 do KC Kino Železný Brod, kde budou od 19:00 hodin prezentovány práce sklářských výtvarníků a designérů. Sobotní program začne už po deváté hodině ráno. Otevřena budou Muzeum a galerie Detesk či Městské muzeum v Železném Brodě, stejně tak i Městská galerie Vlastimila Rady nebo Minimuzeum skleněných betlémů v železnobrodské části Trávníky či sklářská škola. Ve všech těchto prostorách lidé uvidí výstavy a ukázky prací různých sklářských výtvarníků. Na Malém náměstí a v Jirchářské ulici rozloží stánkový prodej pod širým nebem rovněž výrobci a prodejci skla, sklářská škola otevře interaktivní dílny a na bleší trh se sklem a projekcemi mohou zájemci zajít například třeba do industriálního prostoru Šroubárna.

 V 11:00 hodin v sobotu bude také slavnostně zahájena výstava výsledků Letní sklářské dílny 2015, o hodinu později začne na sklářské škole Absolventský sraz u příležitosti 95. výročí založení školy. Od 17:00 hodin je naplánováno dalších zahájení výstavy, tentokrát „Studio Lhotský a hosté“.

Sklářské městečko otevře také některé provozovny sklářských firem – Sklo Bursa (dekorační sklo, možnost předvádění práce u kahanu), Železná 98, firemní prodejnu DT Glass s.r.o. (dekorační a technické sklo, předvádění práce u kahanu) na nábřeží Obránců míru, Muzeum, galerii a prodejnu Detesk (skleněné lahve, dekorační a technické sklo) na náměstí 3. května a Lampglas (vinuté perle a originální šperky) ve Štefánikově ulici.       

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky