Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zima může začít, silničáři připraveni, plán je schválen

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 10. 2015 12:30
  • Doprava

Sdílet článek

Rada kraje na svém jednání 20. října schválila plán zimní údržby silnic ve vlastnictví Libereckého kraje pro nadcházející zimní období. Dokument vypracovaný Krajskou správou silnic LK jasně určuje postupy prací, pořadí důležitosti silnic, dobu výjezdů techniky i použití technologie. V Libereckém kraji budou silničáři udržovat sjízdnost na téměř 2100 kilometrech komunikací II. a III. třídy.

„V rozpočtu kraje je na zimní údržbu do konce letošního roku alokováno cca 39 mil. Kč, pro rok 2016 je v návrhu rozpočtu částka 120 mil. Kč,“ říká krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Zimní údržba je v plánu rozdělena podle důležitosti. Silnice I. třídy a dopravně důležité silnice II. třídy by v celé šířce a délce měly být uklizeny do tří hodin. Zbývající úseky silnic II. třídy do šesti hodin a ostatní silnice III. třídy udržované zpravidla jen pluhováním do dvanácti hodin. Kvůli velmi malému dopravnímu významu nebude zimní údržba zajišťována asi na 70 kilometrech.

Sjízdnost a údržbu silnic II. a III. třídy bude podle smlouvy provádět společnost SILNICE LK a.s. Ta má v současné době na zimní období připraveno 12 000 tun soli, 26 800 tun inertního posypu a 155 000 litrů solanky. „Letos došlo k rozšíření chemického posypu na úkor zdrsňovacího na pomezí Turnovska a Českodubska, jedná se o silnice v celkové délce necelých 30 kilometrů. Snahou této změny bylo zkvalitnění dopravní obslužnosti silnic II. tříd číslo 279 a 277, silnic III. tříd číslo 2799, 2797, 2791 a 03527,“ dodává radní Mastník.  

Zimní údržba státních silnic I. třídy v zimním období 2015/2016 na území Libereckého kraje bude zajištěna na základě smlouvy mezi Ministerstvem dopravy ČR a Sdružením ESAT (společnosti EUROVIA CS, a.s., Silnice LK a.s., AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Technické služby města Liberce). Jedná se o zhruba 395 kilometrů silnic a jejich údržba není součástí plánu zimní údržby.

Zimní období je podle zákona stanoveno od 1. 11. 2015 do 31. 3. 2016. Pokud vznikne zimní povětrnostní situace mimo toto období, zmírňují se závady ve sjízdnosti komunikace bez zbytečných odkladů přiměřeně k vzniklé situaci.

Zimní údržba silnic v Libereckém kraji podle technologií (údaje v km)

Zimní údržba silnic

Seznam vlastní i dodavatelské techniky

zimní údržba 2

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky